Új szolgáltatást indított a Google. A Project Sunroof nevű kalkulátor még csak kísérleti fázisban van, és még az Egyesült Államokban sem érhető el mindenhol, nemhogy azon kívül. Ahol viszont elérhető, ott ki tudja számolni, hogy egy háztetőre megéri-e napelemet telepíteni vagy nem.

Csak a címet kell neki megadni, abból már légi felvételek alapján ki tudja számolni, hogy mennyire napos az adott tető. Ha megadjuk a programnak a havi villanyszámlánkat is, akkor megmondja, mekkora napelem kell, hogy minél hamarabb megtérüljön a beruházás.

A folyamat végén pedig a Google listát készít az adott környéken működő cégekről, amik napelemek beszerelésével foglalkoznak.

A végső döntés meghozatala előtt persze nem árt konzultálni a cégekkel is, de a Project Sunroof így is nagy segítség lehet.

Akkor sem kell kétségbe esni, ha valakinek árnyék vetül a háztetőjére vagy, nem a legfelső emeleten lakik: nekik megoldás lehet az egyre jobban felfutó közösségi napenergia. Csak csatlakoznak egy hálózathoz, aminek máshol vannak az elemei, és oda fizet. Ez az adott hálózatnak is jó, hiszen minél nagyobb egy ilyen, napenergiát használó fogyasztói kör, annál kevesebb energia vész kárba.

Rengeteg ember van az Egyesült Államokban, akik valószínűleg csak így szerezhetnek majd olcsón napenergiát, egyes becslések szerint ugyanis csak 15,8 millió tetőt birtokolnak olyan emberek Amerikában, akik gazdaságosan ki tudnák használni az oda szerelt napelemeket.

 

Forrás: 444.hu

Leave a Reply

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>