Napelemes rendszer

NAPELEMEINK

Az általunk telepített úgynevezett fotovoltaikus (elektromos áram termelő) napelemes rendszerek jelenleg a napenergia-hasznosítás legkorszerűbb módját képviselik. Gazdaságossági fokuk igen magas, így egy napelemes rendszer telepítése a jelenlegi gazdasági helyzetben az alacsony banki kamatok miatt nemcsak kifizetődő, hanem akár még igen jó pénzügyi befektetés is lehet.

AZ ENERGIAFELHASZNÁLÁS FORRADALMASÍTÁSA

A napenergia elektromos célra történő felhasználását az forradalmasította, amikor az első időszakban kizárólagos akkumulátoros tárolás helyett engedélyezték a napelemes rendszer által megtermelt elektromos áram betáplálását az elektromos művek hálózatába. Ez azért is különösen szerencsés megoldás, mert a háztartások az energia jelentős részét reggel és este használják fel, míg a napelem a maximális teljesítményt napközben adja le, az így fel nem használt energiát az elektromos hálózat tárolja, majd az a kívánt időben visszanyerhető belőle. Az energia elszámolását az elektromos művek által telepített és hitelesített oda-vissza forgó mérőórával oldják meg.

HOGYAN ÉPÜL FEL EGY NAPELEMES RENDSZER?

Általában három, jól elkülönülő részből áll egy napelemes rendszer. A napelemek elektromos áramot állítanak elő a fény segítségével. Ekkor egyenáram keletkezik, amit a háztartások nem képesek felhasználni. Ezért van szükség a napelemes rendszer másik fontos részére, az inverterre, amelynek segítségével az egyenáram váltóárammá alakítható. Az energia innen a biztosítószekrénybe, majd közvetlenül a fogyasztókhoz jut. A megtermelt, de nem felhasznált áram a napelemes rendszer harmadik fontos modulján, a kétirányú mérőórán keresztül visszajut az elektromos hálózatba.

HOGY IS NÉZ KI EGY NAPELEMES RENDSZER MŰKÖDÉSE A GYAKORLATBAN?

 

Reggel ön a hálózatból vételezi az energiát, mivel a napelemes rendszer még csak minimális áramot termel. Ilyenkor a fogyasztásmérőn pluszfogyasztás jelentkezik. Ezután ön elmegy dolgozni, lakásának energiafelhasználása minimálisra csökken, a napelemes rendszer áramtermelése viszont a napsugárzás erősödésével, és a nap déli irányba történő haladásával fokozatosan nő. Ilyenkor már jelentős energia-visszatáplálás jelentkezik a hálózat felé, ezáltal a mérőóra “visszafelé forog” tehát a reggel elért értéknél folyamatosan egyre kevesebbet fog mutatni mindaddig, amíg haza nem érkezik a család. Bekapcsolják az elektromos sütőt, a televíziót, a hajszárítót, valamint az este beköszöntével a világítást. Ilyenkor ismét megfordul a helyzet: ön újra hálózati energiát használ, hiszen az est beköszöntével már nem termelődik energia a napelemes rendszerben. A téli és a nyári fogyasztás és termelés között is van egy ciklikusság, hiszen nyáron jóval több energiát termel meg a napelem rendszere, és valószínűleg a háztartása kevesebb áramot is fogyaszt, viszont télen kevesebb áramot termel a napelem, viszont ön valószínűleg jóval több áramot fogyaszt.

 

Személyreszóló árajánlat kérése
Mi az a Napelem? Beszéljenek a számok Biztonság Telepítés

Mi az a napelem?

Beszéljenek a számok

Biztonság

Telepítés