XII.  Ledkonferencia  2021.02.02-03.

GreenNovate Kft által fejlesztett

Inteligens energiahatékony közvilágítási LED lámpa bemutató előadás összefoglaló.

-Mik az okos városok.

A jövőnket meg fogják határozni az okos városok, melyek az alábbi fejlesztési területekre lesznek osztva. Ezek az energia hatékonyság, biztonság, logisztika, közlekedés, épületek és környezet.
Ezknek a területeknek a nyertesei a társadalom, környezet és gazdaság. Minden terület összefonódik és a közös mindegyikben a fenntarthatóság.

– Milyen fő elemekből épülnek fel az okos városok, és milyen eszközenik vannak ezek megvalósításhoz.

Az okos városok kialakításához szükséges eszköz fejlesztések különböző kutatásfejlesztési folyamatok során jönnek létre.
A GreenNovate Kft-nél  történt  kutatás fejlesztés során olyan eszközöket használtunk és integráltunk amik utat mutatnak és lehetőségeket a céljaink megvalósításához.
Sok város, település már elindult az okosvárosok létrehozásának útján, mondhattni úttörők. A szakemberek  a megszerzett tapasztalatokon keresztül fejlesztik az igényekhez az új okos rendszereket.

 

– Milyen fejlesztések folynak, és a fejlesztések során megvalósúlt eszközöket milyen területen tudjuk alkalmazni, használni.

 A Greennovate Kft a K+F az inteligens energiahatékony közvilágítási Led lámpa fejlesztés során több eszközt is integrált a lámpába.
Pl: fénymérő, UV sugárzás, gáz és por mérő, kamera kép, hang kétirányú kommunikációja, mozgás és a fénymennyiség szabályzás.
Ezen eszközök integrálása a közvilágítási lámpába adja a fejlesztés eredményét, és elégíti ki a társadalmi, gazdasági és környezeti területeten  felmerülő elvárásokat.

 

-A GreenNovate Kft. által kifejlesztett inteligens energiahatékony  közvilágítási LED lámpát hol és hogyan használhatjuk.

 A lámpába beépített  uv mérő használatával informcióval tud szolgálni a meleg nyári napokon a lámpákkal összekapcsolt kihelyezett információs kijelzőkön az uv sugárzás mértékéről.
A beépített kamera rendszer a biztonságot fokozza.
A lámpákba beépített nyílt wifi hálózaton keresztül pedig csatlakozhatunk az internetre.
A lámpába épített fényméréssel, mozgásérzékeléssel, és ezáltal szabályozható fényerővel csökkenteni lehet  a világítás energia fogyasztását az igények szerint.
A kapcsolt kimenetek révén az egyéb fogyasztókat tudunk ellátni és azokat távolról tetszőleges időpontban ki és be tudjuk kapcsolni. Ilyenek lehetenk a díszvilágítások . A díszvilágítás is egy eszköz az élhető környezetre, ami az emberek közérzetét javítja, ugyanakkor a szabályozható, ezáltal takarékos led technológia révén csökkentett környezeti lábnyomot hagy.
Itt egy jó okos és szabad energia menedzsmenttel akár 40%-ot megtakaríthatunk. 
Még számos IT eszközzel el lehet látni a rendszert. Ez azt jelenti, hogy bővíthető az eszközpark.

 

-A GreenNovate Kft által kifejlesztett inteligens energiahatékony közvilágítási LED lámpa fejlesztésének  ismertetése.

A fejlesztés egyik része volt a kommunikációs csatorna kiválasztása, több lehetőség is felmerült a fejlesztés során. Mindegyiknek van előnye és hátránya. Ezért többféle komunikációs csatornára lett a rendszer felkészítve, hogy bármelyik csatlakoztatható legyen.
A rendszerirányító felület is fontos eleme a fejlesztett rendszernek, mert ez valósítja meg a technológia és az ember kapcsolatát. Ennek letisztultnak és könnyen áttekinthetőnek kellett lennie. Itt nagyon fontos a vizualitás. Illetve, hogy többféle platformon is meg tudjon jelenni. A rendszer része az esemény napló ami utólag is bármikor vissza követhető, valamit az értesítő felület ha nincs állandó felügyelet.
 Az energia menedzsment volt a másik fő szempont, hogy kis fogyasztású rendszert alakítsunk ki és azt monitorozni is tudjuk a nap bármely szakában. Egy ilyen rendszernél a mérések is megmutatták, hogy az eddigi gyakorlat iránya helyes volt, mert azok a vezérelt bealítások, amiket használtunk régebbi rendszereken azok teljesen összhangban vannak a mozgás által vezérelt az a visszacsatolásos szabályzással működő rendszerünkben. Így az adaptív mozgás érzékelők beváltották az előzetesen várt számításainkat.