Beszéljenek a számok

NAPELEM RENDSZER MEGTÉRÜLÉS

Magyarországon 1kW teljesítményű napelemes rendszer átlagban 1250 kWh elektromos energiát képes megtermelni évente (az érték tájolástól, benapozottságtól és dőlésszögtől függően változik). Ez a mai árakon hozzávetőleg 56 250 Ft. A GreenNovate kulcsrakész, üzembe helyezett rendszer ára bruttó 508 000 Ft/kW. A megtermelt energia ár és a napelem rendszer ár hányadosa mutatja, hogy átlagosan 9 év alatt a rendszer telepítésének ára megtérül, ami bárki által igénybe vehető államilag támogatott konstrukciókkal akár 6 év alá is csökkenthető. A napelem rendszer telepítését követően már a következő hónaptól nincs villanyszámlája, így ez azonnali megtakarítást jelent az ön számára! Noha a napelemes rendszer árak tekintetében elsőre komoly kiadásnak tűnik, amennyiben befektetésként tekint rá, máris meglepi az eredmény. A rendszer élettartama a rövid megtérülési idő többszöröse, hiszen a teljesítmény leadására 25 év garanciát vállalunk, és a rendszer a garancia letelte után is tovább működik, és nemcsak energiát, hanem pénzt is termel önnek. A jobb oldali grafikon tisztán mutatja, hogy világszinten mennyit nőtt a telepített napelemes rendszerek száma (kitermelt Megawattban), ami bizonyítja, hogy igenis ez a jövő zenéje.

ÉRDEMES-E A SAJÁT FOGYASZTÁST MEGHALADÓ MENNYISÉGŰ ÁRAMOT BETÁPLÁLNI A HÁLOZATBA?

A jelenlegi szabályozás mellett egyelőre nem érdemes! Azért, mert a felhasználásunk feletti többletet a szolgáltató jelenleg 50%-os árak mellett vásárolja meg öntől, és mint bevétel után természetesen ez után az összeg után jövedelemadót is kell fizetnie. Tehát a szükségesnél nagyobb teljesítményű napelemes megoldás telepítésével a gazdaságossági mutatót jelentősen csökkentené! Reméljük, ez a közeljövőben megváltozik és Nagy-Britannia példájához hasonlóan adómentessé válik a megújuló energiából nyert és betáplált áramból szerzett jövedelem.

MILYEN ÁRAK MELLETT GAZDASÁGOS A NAPELEMES RENDSZER KIÉPÍTÉSE?

A napelem rendszer telepítése előtt gazdaságossági tervezést érdemes végezni, amely során figyelembe kell venni a háztartás áramszükségletét, a várható éves energiatermelést, és az energiapiacon várható árak változását. Általánosságban elmondható, hogy a napelemes rendszerek kiépítése a sokak által magasnak gondolt kivitelezési árak mellett is bármikor megéri, hiszen azonnal leveszi az Ön válláról a villanyszámla terhét, eztán már csak a megtérülést, később pedig a hasznot kell számolnia. Az inverterben a megtermelt áram mennyiségét mérő kiegészítő található, amely egy wi-fi modullal csatlakozik az internethez. Egy könnyen kezelhető, felhasználóbarát felületen bármikor leolvashatja a napi, heti vagy havi áramtermelésre vonatkozó adatokat.

Általános info

Mi az a napelem?

Biztonság

Telepítés