szombat, 17 október 2015, 12:00 am Írta: 
Hogyan javíthat egy lepke a napelemek hatékonyságán? Varga Béla

Hogyan javíthat egy lepke a napelemek hatékonyságán?

Egy egyszerű káposztalepke újabb áttörést hozhat az olcsó és hatékony napelemek elterjedésében. 

 

Tapas Mallick professzor, a kutatás vezetője a következőket nyilatkozta a Natureben nemrég megjelent publikáció kapcsán: “A biomimikri a mérnöki területen nem új dolog. Bár ez ténylegesen egy multidiszciplináris kutatás, olyan új utat jelölhet ki az elérhető árú napenergia kifejlesztésében, amelyet korábban még semmi.”

A káposztalepkékről régóta tudják, hogy egy felhős napon sokkal korábban kezdenek el repülni, mint más lepkék. Ezt az teszi lehetővé, hogy ezek a lepkék más rovaroknál gyorsabban tudják felmelegíteni a reggeli napsugarakkal a repülő izmaikat.

Hőkamerás felvételekkel megfigyelték, hogy az evolúciós fejlődésük során kifejlődött előnyük titka a V alakú szártartásukból ered. Ezek a lepkék ugyanis olyan szögben tartják a szárnyukat reggel, hogy a lehető legtöbb fényt tudják a szárnyukról a hátukra vetíteni.

Ha megnézzük a képeket, jól látszik, hogy amennyiben a lepkék szárnya 17°-nál tágabbra van nyitva, akkor a hő egy jelentős része a szárnyakon nyelődik el, ezzel a szárnyakat felmelegítve. Azonban, ha a szárnyukat 17°-os szögben tartják, akkor a hő nagy része a lepke hátára koncentrálódik, így felmelegítve a szárny mozgató izmaikat.

 

Tudósok azt fejlesztették ki, hogy  hogyan tudják ezt a megfigyelést átültetni a mérnöki gyakorlatba. Kifejlesztettek egy olyan fényvisszaverő anyagot, ami egyáltalán nem érezhető, viszont a V alakú tükröző felületekkel, napelem cellákkal a forrás szerint 42,3%-os hatékonyság növelést értek el.

Forrás: http://zoldgaller.hu/

Olvasva: 1054 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)

További híreink