péntek, 17 július 2015, 12:00 am Írta: 

Elindult az első önerős naperőmű Magyarországon!

Csak fél megawattos, de azt napenergiából tudja a Jászágón pénteken átadott naperőmű. Ez az első, amelyikhez nem társult Európai Uniós támogatás. Így is megéri!

 

Magyarországon egyedülálló projektnek számít az a pénteken átadott erőmű, mely 2000 darab, egyenként 245 Wp-teljesítményű, polikristályos napelem összekapcsolásával született meg. A jászágói naperőmű az első, mely Uniós támogatás nélkül épült. A rendszer teljes termelése az áramszolgáltatói hálózatba kerül, így évente várhatóan 550-580000 kWh energiamennyiség kerül majd értékesítésre.

A mintegy 200 családi ház éves fogyasztását fedezni képes termelési mennyiségből a beruházás várhatóan 10 éven belül, gyorsuló ütemben képes lesz megtérülni. A teljes beruházás meghaladta a 185 millió forintot, de a rendszer tervezett élettartam 35 év.

A projektet két ok vezérelte: az egyik, hogy bebizonyítsák, a napelemes erőművek - mint az egész napelemes energiatermelés - versenyképesen tud működni a hagyományos energiaforrások mellett, akár úgy is, hogy külső támogatási forrást nem vesz igénybe. A másik ok pedig, hogy ezt a tényszerűséget bizonyítva befektetőket és megrendelőket találjanak a cég számára. 

Forrás: hvg.hu

Olvasva: 1120 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)

További híreink