kedd, 8 július 2014, 12:00 am Írta: 
Nomadd robot porszívó Nomadd robot porszívó TheNational.ae

Robot porszívó oldja meg Dubai egyik legnagyobb problémáját

Az egyesült Arab Emírségben azt tervezik, hogy a napenergia lesz az elsődleges energiaforrás. Eddig egyetlen hatalmas akadályuk volt ezzel kapcsolatban: az a mindent belepő por, amit a sivatagban tomboló szél korbácsol fel rendszeresen a sivatagban. A homokréteg -annak eltakarításáig-nullára csökkenti a napelemek hatásfokát, függetlenül attól, hogy mennyit süt a nap.

A Nomadd elnevezésű vízmentesen tisztító robot, "átkúszik" egyik napelemről a másikra, sok ezer munkaórát, és töménytelen mennyiségű vizet megtakarítva, ami amúgy is a legnagyobb kincs a tikkasztó szárazság területén.

A tisztító robottal kapcsolatos kisérletek három évvel ezelőtt kezdődtek, alig egy millió dolláros indulótőkével. A kisérlet elején az első modelleket Legoból építetették.

A Nomadd kereskedelmi bevezetését nagyon jól időzítették, hiszen a napenergia ipar a napjainkban kezd virágozni.

Ez onnan is látszik, hogy Abu Dhabiban egy 100 megawattos méretű napenergia parkot építettek, ami 20.000 lakás teljes energiaellátására elegendő örökös energiát generál. Dubai elindította egy ennél 10-szer nagyobb, 1 gigawattos telep építését, Szaud-Arábiában viszont már épül egy 41 gigawattos napenergia park, ami 2020-ra fog teljesen elkészülni, 20.000 focipálya méretű lesz, és 8,5 millió háztartás áram iránti éhségét tudja majd kielégíteni.

Forrás: TheNational.ae

 

Olvasva: 2625 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)

További híreink